İDRİS GÜLLÜCE
Çevre ve Şehircilik Bakanı

İDRİS GÜLLÜCE

1950 yılında Erzurum’un Hasankale İlçesi’nde doğan İdris Güllüce; ilköğrenimini Erzurum’da tamamladı. Orta öğrenimini Haydarpaşa Meslek Lisesi’nde tamamladıktan sonra, Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi’ne kaydoldu ve başarıyla tamamladı. İkinci bir lisans eğitimi olarak, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Bölümünü bitiren İdris Güllüce; Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalında, “Yerel Yönetimlerin Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu yüksek lisans tezini tamamladı.
İş hayatına özel sektörde mühendis olarak başlayan Güllüce, şahsi inşaat şirketini kurdu. 1980-84 yılları arasında, yurtdışında uluslararası bir firmada mühendis olarak çalıştı. Türkiye’ye döndükten sonra, özel bir sanayi kuruluşunda Genel Müdürlük görevinde bulunarak, bir süre bu sanayi kuruluşunun ortaklığı ve yöneticiliğini sürdürdü.
1989 Mahalli seçimlerinde Kartal Belediyesi Meclis Üyeliği görevine seçilerek, 18 yıl sürecek olan yerel yönetimler kariyerine ilk adımını attı.
1 Kasım 1992 Ara Yerel Seçimleriyle Tuzla Belediye Başkanı oldu. 27 Mart 1994’te ikinci, 18 Nisan 1999’da ise bu göreve üçüncü kez seçildi. Üç dönemlik Tuzla Belediye Başkanlığı’ndan sonra, 28 Mart 2004’ten 8 Mayıs 2007'ye kadar İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis 1. Başkan Vekili olarak hizmete devam etti.
8 Mayıs 2007'de, yerel yöneticilikten edindiği tecrübeleri Türkiye sathına aktarma düşüncesiyle, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis 1. Başkan Vekilliği görevinden istifa ederek, Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul 1. Bölge Milletvekili Adayı oldu.
22 Temmuz 2007’de Adalet ve Kalkınma Partisi’nden İstanbul 1. Bölge Milletvekili seçildi.
23. Dönemde TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Başkanlığı’nı yürüttü.
12 Haziran 2011 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi’nden 2. kez İstanbul Milletvekili seçildi.
2007 – 2011 tarihleri arasında Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Merkezi’nde; Yerel Yönetimler Başkanlığı’nda Başkan Yardımcılığı, 2011 – 2013 tarihleri arasında TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanlığı görevini yürütmüştür.
2013 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanı olan İdris Güllüce, halen bu göreve devam etmektedir. 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde İstanbul 1. Bölge milletvekili adayı olmuştur.
İngilizce ve Arapça bilen Güllüce, evli ve 5 çocuk babasıdır.