MEHMET ALİ  ZENGİN

MEHMET ALİ ZENGİN

1982 yılında babasının görevi nedeniyle Ağrı ilinin Taşlıçay ilçesinde dünyaya gelmiştir. Aslen Bileciklidir. Anne tarafından ise Nevşehirlidir. İlk ve orta öğrenimini yurdun çeşitli illerinde tamamlamıştır. Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. 2005 yılında Bilecik Barosu’nda avukatlık stajını tamamlayıp avukatlık ruhsatını almış ardından da 2006 yılında mezun olduğu fakültenin Anayasa Hukuku kürsüsünde araştırma görevlisi olarak mesleki hayatına adım atmıştır. Yüksek lisans ve doktora eğitimini 2011 yılında aynı kurumda tamamlamıştır. Bu sırada İngiltere’nin Nottingham Üniversitesi İnsan Hakları Araştırma Merkezinde bir yıl süre ile misafir araştırmacı olarak çalışmalar yürütmüştür. 2011-2013 yılları arasında ise TBMM bünyesinde kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun Teknik Heyeti’nde uzman akademisyen olarak görev almıştır. 2012 yılında bir devlet üniversitesi olan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku kürsüsünde yardımcı doçent unvanı ile öğretim üyesi olarak göreve başlamıştır. Sırasıyla 2015 yılında aynı kürsüde doçent, 2021 yılında ise profesör unvanı ile Anabilim Dalı Başkanı olarak görevine devam etmektedir. Bilindiği kadarıyla, şu an için ülkemizin en genç Anayasa Hukuku Profesörüdür. Mesleki hayatı içerisinde, Avrupa Sağlık Hukuku Derneği Türkiye Temsilciliği, Ankara Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu üyeliği, YÖK Denklik Komisyonu - Hukuk Alt Komisyonu üyeliği ile kendi kurumunda Kamu Hukuku Bölüm Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur. 24.Mart 2021 tarihinde Siyasi ve Hukuki İşler Başkan Yardımcılığı görevine atandı.

İyi derecede İngilizce, temel seviyede ise Almanca bilmektedir. Evli ve üç çocuk babasıdır.