01-11-2019 10:05:34

"Yeni ihdas edilen üç müessese var"

Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu çalışmalarına katıldı.

Teklif sahibi olarak düzenleme hakkında komisyona bilgi veren AK Parti İstanbul Milletvekili Vedat Demiröz, teklifi hazırlarken bakanlıklarla da istişarelerde bulunduklarını belirterek, "Teklif içerisinde Dijital Hizmet Vergisi'nin yanında Konaklama Vergisi ve Değerli Konut Vergisi gibi yeni ihdas edilen üç müessese var." diye konuştu.

Demiröz, teklifte, bunun dışında bazı kanunlarda düzenleyici ve piyasanın önünü açan maddelerin bulunduğunu kaydetti.

Teklifin amaçlarını anlatan Demiröz, "Türkiye'de dijital ortamda sunulan her türlü reklam hizmetleri, içerik satışları, sosyal medya sitelerinde verilen ücretli hizmetler, mal ve hizmet satışında aracılık yapan web sitelerinde sunulan aracılık hizmetlerinde elde edilen hasılat üzerinden vergi alınmasını temin etmek amacıyla Dijital Hizmet Vergisi adı altında yeni bir vergi ihdas edilmektedir." dedi.

Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart, misafirhane ve kamping gibi konaklama tesislerinde verilen hizmetlerden yeni bir vergi alınması amacıyla Konaklama Vergisi'nin ihdas edildiğini belirten Demiröz, verginin mükellefinin konaklama hizmetini sunanlar, verginin matrahının ise geceleme ve diğer hizmetlerin toplam bedeli olacağını kaydetti. Demiröz, otellerde yapılan toplantı veya seminerlerin Konaklama Vergisi'ne tabi olmayacağını, bu vergi için konaklama yapılmasının şart olduğunu söyledi.

Teklif ile Gelir Vergisi Kanunu'nda yer alan vergi tarifesine yeni bir dilim eklendiğini, bu dilime girenlerin yüzde 40 oranında vergilendirileceğini dile getiren Demiröz, "500 bin liraya kadar ücret alanların veya gelir elde edenlerin vergilerinde herhangi bir değişiklik olmayacak. 500 bin üstündekiler için uygulanan yüzde 35'lik dilim, yüzde 40 olarak uygulanacak." diye konuştu.

Demiröz, değeri yüksek meskenlerden yeni bir vergi alınmasını teminen Değerli Konut Vergisi'nin ihdas edildiğini belirterek, verginin konusuna değeri 5 milyonu aşan meskenlerin girdiğini aktardı.

Demiröz, teklifle, hükümet tarafından açıklanan ekonomi programında öngörülen şekilde istisnaların azaltılması hedefine uygun olarak spor hakemlerinin ücretlerinin istisna kapsamından çıkarılarak vergilendirilmesinin öngörüldüğünü kaydetti.

Vergiler dışında diğer kurumlarla ilgili maddelerin de teklif içerisinde yer aldığını belirten Demiröz, teklifle yapılması öngörülen değişiklikleri anlattı.

Teklifin, Hazine'ye kaynak sağlamak amacıyla yapılmadığına işaret eden Demiröz, "Burada gelecek rakam 6-7 milyar lirayı geçmez. Düzenleyici maddeler önemli olan. Esas amaç gelir değil adalet." dedi.