Avrupa Birliği sürecinde gerçekleştirdiğimiz icraatlar

Avrupa Birliği mali yardımlarını kullanarak Van ilinde 2002-2016 yılları arasında çok sayıda yatırım gerçekleştirdik; yerel yönetimlerimize ve sivil toplum kuruluşlarımıza önemli miktarda kaynak aktardık.

2002-2016 yılları arasında “Katılım Öncesi AB Mali Yardımları” çerçevesinde hibe desteği sağlayarak Van ilinde toplam 548 projeye yaklaşık 80 milyon avro değerinde kaynak aktardık; önemli projeleri hayata geçirdik.

• 2004-2016 dönemi boyunca Türkiye Ulusal Ajansı bünyesinde yürütülen Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programları (Erasmus+) kapsamında gençlik, mesleki eğitim ve yetişkin eğitimi alanlarında 118 yakın projeye yaklaşık 2,4 milyon avro’luk destek aktardık.
  • Katılım Öncesi AB Mali Desteği çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen Çevre Operasyonel Programı kapsamında Van’da Erciş İçme Suyu Temini Projesine 21,4 milyon avro kaynak aktardık.
  • Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı kapsamında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından bölgesel kalkınmanın sağlanması amacıyla Van İŞGEM Büyüyor Projesine 8,2 milyon avro destek sağladık. Aynı program kapsamında Van, Sivas, Hatay ve Batman illerinde yürütülen Avrupa-Türkiye İş Merkezleri Ağının Genişletilmesi projesini hayata geçirdik.
  • Katılım Öncesi AB Mali Yardımları kapsamında sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlere istihdam, sağlık, kültür, girişimcilik, AB ile diyalog gibi sosyal kalkınma alanındaki 295 projeye yaklaşık 23 milyon avro hibe desteği sağladık.
  • Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından yürütülmekte olan Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında Van ilindeki 132 projeye yaklaşık 24 milyon avro hibe desteği sağladık.

YEREL DÜZEYDE YENİ UYGULAMALAR BAŞLATTIK

İçişleri Bakanlığı ve Avrupa Birliği Bakanlığının işbirliği içerisinde 81 Valilikte AB ve Proje Merkezleri kurulmasını sağladık. Bu kapsamda Van Valiliği Avrupa Birliği Proje Koordinasyon Merkezi 2010 yılında hizmete girdi.

Van Valiliği, Avrupa Birliği Bakanlığı’nın 2011-2012 yıllarında uygulamış olduğu İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Programı kapsamında “Avrupa’nın Doğu Ucu: Van” projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında çeşitli eğitim ve iletişim faaliyetleri yürütüldü. Uygulaması tamamlanan projeye Bakanlık ve Valilik bütçesinden 85 bin TL destek sağladık.