Yerelin gücüne inandık

Dünyada ve Türkiye’de son dönemde ortaya çıkan gelişmeler yönetim ve planlama anlayışlarında köklü değişiklikler meydana getirdi. Bu değişim sonucunda, yerel potansiyelleri yine yerel kaynaklarla planlamak ve uygulamak ilkesini temel almaya başladık. Bölgeler arasındaki farklılıkları gidermek amacıyla bölgesel projeleri hayata geçirdik.

Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ)

Doğu Karadeniz Bölgemizdeki Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun, Trabzon ve Bayburt illeri için DOKAP Eylem Planı uygulamaya koyulmuştur.

DOKAP Eylem Planı ile bölgenin ticaret ve turizm merkezi haline getirilmesi vizyonu benimsenmiştir. Doğu Karadeniz Turizm Master Planı ile ilgili uygulama çalışmaları devam etmektedir.

Bu kapsamda “Yeşil Yol Projesi” hayata geçirilmiştir. Projeye il özel idareleri ve büyükşehir belediyeleri tarafından kullanılmak üzere 2013-2015 yılları arasında DOKAP BKİ kanalıyla 131 milyon TL tahsis edilmiştir.

DOKAP Eylem Planı kapsamında 2014-2015 yıllarında Trabzon ilimizde uygulanan veya uygulaması devam eden 42 eylem için yaklaşık 460 milyon TL kaynak kullanılmıştır.

DOKAP BKİ kapsamındaki illere 2016 yılı içerisinde Tokat da dâhil olmuştur.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansıyla Trabzon gelişiyor (DOKA)

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin ve Gümüşhane İllerini ekonomik, kültürel ve sosyal açıdan küresel bir kente dönüştürecek kalkınma stratejilerinin geliştirilmesinde ve hayata geçirilmesinde öncü olmak için kuruldu. Ajans, sürdürülebilir bölgesel kalkınmayı hızlandırmak ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla;

• Bölge planları hazırlamak,
  • Bölgeye yönelik stratejiler geliştirmek,
  • Mali ve teknik destekler vermek,
  • İşbirliği ve koordinasyon sağlamak,
  • Yatırım tanıtım ve destek faaliyetleri gerçekleştirmek gibi temel görevlerinin yanında, izleme ve değerlendirme ile tanıtım ve iletişim faaliyetlerini de yürütmektedir.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, 2009-2016 yılları arasında; 170 milyon TL’den fazla bütçeye sahip 576 projeye yaklaşık 97 milyon TL hibe desteği verdi.

Ayrıca Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, Trabzon ilimizde 264 projeye 26,8 milyon TL’lik destek sağlamış, yararlanıcıların eş finansmanıyla toplam 43 milyon TL’lik yatırım hacmi oluşturmuştur.